Azzá leszel, amit eszel
Az utóbbi évtizedekben hatalmasra növekedett az élelmiszerboltok polcain a feldolgozott élelmiszerek száma, a feldolgozatlan élelmiszerek rovására.
%
Ez az arány jelenleg akár a 90 százalékot is elérheti!
Mivel csak egy egészségünk van, az idézetnek, miszerint
“Azzá leszel, amit eszel”
soha nem volt ekkora jelentősége.
5+1 tuti tipp mindenkinek
1
Kevesebb tartós és előcsomagolt élelmiszert vásároljunk!
Minél nagyobb arányban csökkentjük a feldolgozott, tartósítószerekkel, stabilizátorokkal, színezékekkel és hasonló anyagokkal terhelt élelmiszerek fogyasztását, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkerülnek a betegségek.
2
Étkezzünk tudatosan!
Olyan élelmiszereket vásároljunk, amelyek valóban táplálják a szervezetünket, a sejtjeinket, s ha szükséges, beindítják akár testünk öngyógyító folyamatait is!
5
Együnk minél többet és többször nyersen,
hiszen a hőkezelés, a 40 fok feletti sütés-főzés során sérülnek, gyakorlatilag megszűnnek létezni az enzimek, amelyek létfontosságúak egészségünk szempontjából. Természetesen ehetünk mindent, melyet nem “tilt” a kúra, de azt együk úgy, ahogy az anyaföld adta, nyersen, minél kevésbé hőkezelve, tiszta forrásból, feldolgozatlanul vagy minél kevésbé feldolgozva.
Tehát csak természetesen!
3
Együnk naponta háromszor,
Türelmesen, jóízűen és szeretettel, csupa olyan ételt, mely lehetőleg „tiszta forrásból” származik – vagyis nem olyan helyről, ahol káros, mérgező vegyszerekkel, rovarirtó szerekkel kezelték. Inkább együnk kevesebb de jó minőségű ételt mint sok egészségtelent.
4
Táplálkozásunk legnagyobb részét tegyék ki a zöldségek, a gabonák és a gyümölcsök – ebben a sorrendben!
Ehetünk olajos magokat is mértékkel, hiszen rengeteg fehérjét, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagot tartalmaznak.
+1
Kerüld a finom, de nem egészséges élelmiszereket, összetevőket
vagy fogyaszd ezeket minimális mennyiségben.
3
Együnk naponta háromszor,
Türelmesen, jóízűen és szeretettel, csupa olyan ételt, mely lehetőleg „tiszta forrásból” származik – vagyis nem olyan helyről, ahol káros, mérgező vegyszerekkel, rovarirtó szerekkel kezelték. Inkább együnk kevesebb de jó minőségű ételt mint sok egészségtelent.
4
Táplálkozásunk legnagyobb részét tegyék ki a zöldségek, a gabonák és a gyümölcsök – ebben a sorrendben!
Ehetünk olajos magokat is mértékkel, hiszen rengeteg fehérjét, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagot tartalmaznak.
5
Együnk minél többet és többször nyersen,
hiszen a hőkezelés, a 40 fok feletti sütés-főzés során sérülnek, gyakorlatilag megszűnnek létezni az enzimek, amelyek létfontosságúak egészségünk szempontjából. Természetesen ehetünk mindent, melyet nem “tilt” a kúra, de azt együk úgy, ahogy az anyaföld adta, nyersen, minél kevésbé hőkezelve, tiszta forrásból, feldolgozatlanul vagy minél kevésbé feldolgozva.
Tehát csak természetesen!
+1
Kerüld a finom, de nem egészséges élelmiszereket, összetevőket
vagy fogyaszd ezeket minimális mennyiségben.
Ilyenek:
- hidrogénezett növényi olajok
- alkohol
- cukor
- cukorfélék (barna cukor, nádcukor, kókuszcukor, invertcukor, fruktóz stb.)
- aszpartam, szorbit, mannit, izomalt, szacharin, ciklamát stb. tartalmú édesítőszerek
- méz vagy nyers bioméz
- természetes alapú édesítő szirupok (rizs, agavé, datolya, csicsóka=inulin stb.)
- ecettel, almaecettel, rizsecettel, borecettel, ecettel készített ételek
- erjesztett ételek, savanyúságok (kovászos uborka, savanyú káposzta)
- tartósítószerek
- margarinok
- élesztő, illetve élesztővel készített, kelt tészták
Ilyenek:
- hidrogénezett növényi olajok
- alkohol
- cukor
- cukorfélék (barna cukor, nádcukor, kókuszcukor, invertcukor, fruktóz stb.)
- aszpartam, szorbit, mannit, izomalt, szacharin, ciklamát stb. tartalmú édesítőszerek
- méz vagy nyers bioméz
- természetes alapú édesítő szirupok (rizs, agavé, datolya, csicsóka=inulin stb.)
- ecettel, almaecettel, rizsecettel, borecettel, ecettel készített ételek
- erjesztett ételek, savanyúságok (kovászos uborka, savanyú káposzta)
- tartósítószerek
- margarinok
- élesztő, illetve élesztővel készített, kelt tészták