Menu
No products in the cart.

Hogyan segít a hús a diétában?

Hogyan segít a hús a diétában?

Az összetétele kifejezetten diétabarát,

ugyanis fehérjéből, vízből és – a hús fajtájától függően – némi zsírból áll.

Kis mennyiségben is energizál.

Hozzáértők szerint napi energiabevitelünk 12-15 százalékát a fehérjéknek kellene adnia, ehhez pedig igen hasznosak az olyan, fehérjében gazdag források, mint a hús.

Pótolja az elveszített izomzatot.

Ha súlycsökkentő diétára adjuk a fejünket, a zsír mellett az izomzatunk is leépülhet. Ám ez rendszeres, erősítő edzésekkel és kellő mennyiségű fehérje (például hús) fogyasztása esetén nem csak kordában tartható, de akár izomnövekedés is elérhető.

Nem csak tartalmaz fehérjét, hanem igen gazdag is benne

– miközben kalóriában igen szegény! Átlagosan 100 gramm húsban nagyjából 20 gramm fehérje van. Tehát, ha megeszünk mondjuk 10 deka csirkemellet, azzal 20 gramm fehérjét viszünk be, ami körülbelül 80 kcal-t tesz ki (1 gramm fehérje körülbelül 4 kcal).

Laktató.

Nem csak eltelíti a hasat, de lassabban is emésztjük meg, így könnyebb lemondani a főétkezések utáni cukros nasikról.

Szinte bármennyi húst fogyaszthatunk diéta alatt

– nyilván az ésszerű határok megtartása mellett. A túlzott fehérjebevitel ugyanis más, nem várt betegségekhez is vezethet.

Változatos húsimádó étrend – liszt és felesleges zsírok nélkül

A különböző húsfajták között minimális különbségek vannak energiatartalomban (100 gramm hús nagyjából 20 gramm fehérjét tartalmaz, ami körülbelül 80 kcal). A legsoványabb húsfajták a rákok és a kagylók, illetve a vadnyúl. Őket követi a csirkemell és a borjúhús. Másik bejegyzésünkben Hús – de milyen és hogyan elkészítve? már taglaltuk, hogy mely húsfajták ajánlhatóak kifejezetten a diéta alatt, arról azonban még nem esett szó, hogyan tudjuk változatosan elkészíteni a húsfajtákat – anélkül, hogy hozzáadnánk azokat a szénhidrátokat, amelyeket egyébként megspórolunk a diétás étrendből.

 

Főzelékek, levesek sűrítése

Pirítás nélküli sűrítés: sűrítéshez használhatunk rozslisztet is. Ezt nem kell előzetesen megpirítani, csak nagyon kicsi olajjal elkeverni, majd a főzelékhez adni.

Egyszerű sűrítés: akár teljesen kihagyhatjuk a lisztet, ha keményítőt használunk. Például, ha cukkinifőzeléket készítünk, a párolt cukkinit fűszerezzük be, és öntsük fel két evőkanál étkezési keményítővel elkevert sovány tejszínnel vagy joghurttal. Ugyanezt a trükköt alkalmazhatjuk krumplifőzelék, borsófőzelék, tökfőzelék stb. esetén.

Rántás: készülhet akár teljesen olaj nélkül, teflonedényben is. A fehérlisztet helyettesítsük teljes kiőrlésű lisztekkel.

Habarás: készítsük kefírből vagy natúr joghurtból, fehérliszt helyett keményítővel. De akár ki is hagyható, ha a megpárolt zöldség felét turmixgépben pépesítjük, és visszaadjuk a főzelékhez. Így tulajdonképpen saját magával sűrítjük.

Húsok elkészítése

Natúr edényben: sütőpapíron vagy teflon-, illetve kerámiaedényben, illetve sütőzacskóban nyugodtan elhagyhatjuk akár teljesen az olajat, zsírt is a hús alól. Ősrégi recept, amikor a sült csirkét két kiló sóból „készített” ágyon sütjük meg. A só kiválóan magába szívja a csirkéből kisült zsírokat, így a hús finom, ropogós, omlós lesz.

Párolás: fedő alatt, néhány csepp olajon sütőben is párolhatunk húst, fűszerekkel – rozmaringszárral vagy kakukkfűvel körítve. Ugyanezt a tűzhelyen, kevés vízzel felöntve a húst (vagy kifejezetten erre a célra készített párolóedényben) is megoldhatjuk.

Olajban sütés helyett: fasírtpogácsákat, bundás húsokat készíthetünk olaj nélkül is. Készítsünk például cornflakes husit: joghurtban, majd natúr kukoricapehelyben forgassuk meg a hússzeleteket, és sütőpapíron, sütőben süssük készre.

Grillezéssel, faszénen, tüzet rakva serpenyőben: a diétát nagyszerűen támogató sütési módok, akár előpácolt húsok számára. Az olajat, vajat teljesen elhagyhatjuk ilyenkor.

Iratkozz fel hírlevelünkre!Ne maradj le a legújabb akciókról, friss fogyókúrás tippekről és receptekről!
Scroll to Top