Menu
No products in the cart.

Tejcukor

DIÉTA-TÉNYEK

TEJCUKOR (laktóz)

A laktóz prebiotikus tulajdonsággal bír, elősegíti a bélflórát alkotó „jó” baktériumok szaporodását,

és ezzel visszaszorítja a kórokozó baktériumok működését. Támogatja az immunrendszerünk normál működését, és a testsúly szabályozásában is fontos szerepe van.

A laktózt a bélrendszerünkben található laktáz enzim bontja monoszacharidjaira,

amelyek aztán a vékonybélben szívódnak fel. Sok laktózintoleráns teljesen elhagyja a tejtermékek fogyasztását, azonban vizsgálatok szerint napi egy csésze tejet minden következmény nélkül megihatnak, főleg, ha azt étkezéshez fogyasztják (Byers and Da, 2005).

A laktózt a bélrendszerünkben található laktáz enzim bontja monoszacharidjaira,

amelyek aztán a vékonybélben szívódnak fel. Sok laktózintoleráns teljesen elhagyja a tejtermékek fogyasztását, azonban vizsgálatok szerint napi egy csésze tejet minden következmény nélkül megihatnak, főleg, ha azt étkezéshez fogyasztják (Byers and Da, 2005).

Laktóz – miért jó?

Jó a testsúlynak és az immunrendszernek

Laktóz bevitelével a bélflóránkban azok a mikroorganizmusok szaporodnak el, amelyek képesek a laktózt felhasználni. Szerencsére ezek a főleg számunkra értékes mikróbák (pl.: bifidobacteriumok), elnyomva a kevésbé hasznos, néha káros fajokat (Davis et al., 2011). A bélmikroflóra eltolódása a „jó” baktériumok irányába jelentősen hozzájárul az immunrendszer jobb működéséhez, valamint a zsíranyagcsere befolyásolásával a testsúly szabályozásához (Joyce et al., 2014, Fu et al. 2015).

N

„Kevésbé cukor”

Alacsonyabb glikémiás választ ad, mint a glükóz vagy a nádcukor (Bowen et al., 2006).

Fontos prebiotikum

A vastagbélben élő mikroflóra hasznosítja, és az emberi szervezetnek hasznos alkotókat állít elő. Még a laktózérzékenyek számára is minden káros mellékhatás nélkül bevihető maximális dózis kb. 10-15 g laktóz/nap (Corgneau et al., 2016; Macfarlane et al., 2008; Venema, 2012). Ezen mennyiség alatt a baktériumok a laktózt megfelelő módon tudják lebontani, és olyan anyagok keletkeznek, amelyet a szervezetünk fel tud használni.

Védi a csontokat

Elősegíti a – például a tejsavó természetes részét képező – kalcium passzív felszívódását, s így hozzájárul az egészséges csontozat kialakulásához (Guéguen and Pointillart, 2000). Ez főleg akkor lényeges, amikor fogyni akarunk, és kevesebb élelmet veszünk magunkhoz, ráadásul azt sem mindig a legváltozatosabb módon.

Ez is érdekelhet még…
Invisible
Források

Akhavan, T., et al. (2009). The effect of pre-meal consumption of whey protein and its hydrolysate on food intake and post-meal glycemia and insulin responses in young adults. Am J Clin Nutr. 91(4): p. 966-75.

Alam MA, Kauter K, Brown L (2013). Naringin improves diet-induced cardiovascular dysfunction and obesity in high carbohydrate, high fat diet-fed rats. Nutrients; 5:637-50.

Azadbakht, L., et al. (2005). Dairy consumption is inversely associated with the prevalence of the metabolic syndrome in Tehranian adults. Am J Clin Nutr. 82(3): p. 523-30

Bowen, J., M. Noakes, and P.M (2006). Clifton, Appetite regulatory hormone responses to various dietary proteins differ by body mass index status despite similar reductions in ad libitum energy intake. J Clin Endocrinol Metab. 91(8): p. 2913-9.

Byers KG and S. DA (2005). The myth of increased lactose intolerance in African-Americans.Journal of the American College of Nutrition. 24: p. 569S-573S.

Davis LMG, Martínez I, Walter J, Goin C, Hutkins RW (2011). Barcoded Pyrosequencing Reveals That Consumption of Galactooligosaccharides Results in a Highly Specific Bifidogenic Response in Humans. PLoS ONE 6(9): e25200.

Drapeau, V., et al. (2004). Modifications in food-group consumption are related to long-term body-weight changes. Am J Clin Nutr. 80(1): p. 29-37.

Fu J, Bonder MJ, Cenit MiC, Tigchelaar EF, Maatman A, Dekens JAM et al. (2015). The gut microbiome contributes to a substantial proportion of the variation in blood lipids. Circ Res; 117: 817-824.

Guéguen L, Pointillart A. (2000). The bioavailability of dietary calcium. J Am Coll Nutr 19:119S-36S

Guh DP, Zhang W, Bansback N, Amarsi Z, Birmingham CL, Anis A. (2009). The incidence of co-morbidities related to obesity and overweight: a systematic review and meta-analysis. BMC Public Health;9:88.

Hartmann, R. and H. Meisel (2007). Food-derived peptides with biological activity: from research to food applications. Curr Opin Biotechnol. 18(2): p. 163-9.

Hirai S, Kim Y II., Goto T, Kang M-S, Yoshimura M, Obata A, Yu R, Kawada T. (2007). Inhibitory effect of naringenin chalcone on inflammatory changes in the interaction between adipocytes and macrophages. Life Sci;81:1272-9.

Joyce SA, MacSharry J, Casey PG, Kinsella M, Murphy EF, Shanahan F et al. (2014). Regulation of host weight gain and lipid metabolism by bacterial bile acid modification in the gut. Proc Natl Acad Scien USA; 111: 7421-7426.

Jung UJ, Kim HJ, Lee JS, Lee MK, Kim HO, Park EJ, Kim HK, Jeong TS, Choi MS (2003). Naringin supplementation lowers plasma lipids and enhances erythrocyte antioxidant enzyme activities in hypercholesterolemic subjects. Clin Nutr; 22:561-8.

Kawaguchi Kiichiro, Sei-ichi Kikuchi, Ryoichi Hasunuma, Hiroko Maruyama, Roland Ryll, Yoshio Kumazawa (2004). Suppression of Infection-Induced Endotoxin Shock in Mice by a Citrus Flavanone Naringin. Planta Med; 70(1): 17-22.

Lin C-Y, Ni C-C, Yin M-C, Lii C-K (2012). Flavonoids protect pancreatic beta-cells from cytokines mediated apoptosis through the activation of PI3-kinase pathway. Cytokine; 59:65-71.

Louis P., H.J. Flint, C. Michel (2016). How to manipulate the microbiota: Prebiotics. A. Schwiertz (Ed.), Microbiota of the human body, Springer International Publishing, Cham, Switzerland, pp. 119-142

Luhovyy, B.L., T. Akhavan, and G.H. Anderson (2007). Whey proteins in the regulation of food intake and satiety. J Am Coll Nutr. 26(6): p. 704S-12S.

Meisel, H. (2004). Multifunctional peptides encrypted in milk proteins. Biofactors. 21: p. 6.

Mojzisová G, Šarišský M, Mirossay L, Martinka P, Mojžiš J (2009). Effect of flavonoids on daunorubicin-induced toxicity in H9c2 cardiomyoblasts. Phytother Res; 23:136-9.

Moore SE (2004). The effects of milk proteins on the regulation of short-term food intake and appetite in young men, in Department of Nutritional Sciences. University of Toronto: Toronto. p. 183.

Pari L, Amudha K (2011). Hepatoprotective role of naringin on nickel-induced toxicity in male Wistar rats. Eur J Pharmacol; 650:364-70.

Pereira, M.A., et al. (2002) Dairy consumption, obesity, and the insulin resistance syndrome in young adults: the CARDIA Study. JAMA, 287(16): p. 2081-9.

Pu P, Gao DM, Mohamed S, Chen J, Zhang J, Zhou XY, Zhou NJ, Xie J, Jiang H (2012). Naringin ameliorates metabolic syndrome by activating AMP-activated protein kinase in mice fed a high-fat diet. Arch Biochem Biophys; 518:61-70.

Pupovac, J. and G.H. Anderson (2002). Dietary peptides induce satiety via cholecystokinin-A and peripheral opioid receptors in rats. J Nutr. 132(9): p. 2775-80.

Qin CX, Chen X, Hughes RA, Williams SJ, Woodman OL (2008). Understanding the cardioprotective effects of flavonols: discovery of relaxant flavonols without antioxidant activity. J Med Chem; 51:1874-84.

Rajadurai M, Stanely Mainzen Prince P (2006). Preventive effect of naringin on lipid peroxides and antioxidants in isoproterenol-induced cardiotoxicity in Wistar rats: biochemical and histopathological evidences. Toxicology; 228:259-68.

Rajadurai M, Prince PS (2007). Preventive effect of naringin on cardiac mitochondrial enzymes during isoproterenol-induced myocardial infarction in rats: a transmission electron microscopic study. J Biochem Mol Toxicol; 21:354-61.

Renugadevi J, Prabu SM (2010). Cadmium-induced hepatotoxicity in rats and the protective effect of naringenin. Exp Toxicol Pathol; 62:171-81.

Shin YW, Bok SH, Jeong TS, Bae KH, Jeoung NH, Choi MS, Lee SH, Park YB (1999). Hypocholesterolemic effect of naringin associated with hepatic cholesterol regulating enzyme changes in rats. Int J Vitam Nutr Res; 69:341-7.

Stephens JM, Lee J, Pilch PF (1997). Tumor necrosis factor-α induced insulin resistance in 3T3-L1 adipocytes is accompanied by a loss of insulin receptor substrate-1 and GLUT4 expression without a loss of insulin receptor-mediated signal transduction. J Biol Chem; 272:971-6.

Yu R, Kim C-S, Kwon B-S, Kawada T. (2006). Mesenteric adipose tissue-derived monocyte chemoattractant protein-1 plays a crucial role in adipose tissue macrophage migration and activation in obese mice. Obesity (Silver Spring); 14:1353-62.

Iratkozz fel hírlevelünkre!Ne maradj le a legújabb akciókról, friss fogyókúrás tippekről és receptekről!
Scroll to Top